© 2023 Edebiyat Bölümü - Tüm Hakları Saklıdır.

Çok Güzel Sözler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Mevlana Sözleri
  4. »
  5. Mevlana Doğruluk Sözleri

Mevlana Doğruluk Sözleri

Edebiyat Bölümü Edebiyat Bölümü - - 6 dk okuma süresi
10213 0
Mevlana-Doğruluk-İle-İlgili-Sözleri

Doğruluk kavramını ele alan Hazreti Mevlana bu alanda söylediği güzel sözlerden olan “Eğri olsam yay gibi duvara asarlar beni. Doğru olsam ok gibi yabana atarlar beni.” sözü günümüzle kıyaslandığında ne kadar da yakın. Sanki gizli yapılan işlerin ortaya çıkmasına sebep olması nedeniyle doğruluktan ayrılmayanların uzaklaştırılması gibi. Mevlana Hazretleri doğruluk üzerine söylediği sözlerde mutlaka büyük dersler çıkarılacağına olan inancımız tamdır. Sayfamızda Mevlana’nın Doğruluk ile ilgili Resimli sözlerini ister sosyal medya hesaplarınız dan paylaşabilir isterseniz de sevdiklerinize ileti olarak gönderebilirsiniz. Keyifli okumalar, Keyifli paylaşımlar.

Mevlana’nın Doğruluk İle İlgili Sözleri

Üzülme Can! Doğruysan zarar gördüm deme. Bil ki iyiler mutlaka kazanır.

Sabretmek, canının tespihleridir Sabret, asıl doğru tespih odur

Doğruların yemin etmeye ihtiyacı yoktur.

Her zaman doğruyu söyle, ama her zaman her doğruyu değil.

İyiyi ara, doğruyu ara, güzeli ara ama kusur arama

Çünkü yalan gönüllerde şüphe doğurur, doğru söz ise kalbe huzur verir.

Yalancıların yeminine inanılmaz, doğruların ise yemine ihtiyacı yoktur.

Ey can, aklını başına devşir. Ölümden korkup kaçarsın ya; doğrusu sen, kendinden korkmaktasın.

Her şeye doğru demek ahmaklıktır, ama her şeyin yanlış olduğunu söyleyen de zorbadır.

Eğri olsam yay gibi duvara asarlar beni. Doğru olsam ok gibi yabana atarlar beni.

Maksada sabırla erişilir… Aceleyle değil! Sabret, doğrusunu Allah daha iyi bilir.

Küle döndüysen, yeniden güle dönmeyi bekle. Ve geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil, kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup yeni bir gül olduğunu hatırla.

Doğru olsam ok gibi yabana atarlar beni Eğri olsam yay gibi elde tutarlar beni Hiç keder elem etme, boş yere matem etme Düşmanlarını tanı, uzak dur, sitem etme Ne fakiri aç gördüm ne zengini tok Hedefine varır elbet doğru ok.

Ümit, güvenlik yolunun başıdır. Yolda yürümesen de daima yolun başını gözet. Doğru olmayan şeyler yaptım.” deme, doğruluğu tut. / O zaman hiçbir eğrilik kalmaz. / Doğruluk Musa’nın asası gibidir. Eğrilik ise sihirbazın sihrine benzer. Doğruluk ortaya çıkınca onların hepsini yutar.

Bakın! Toplumsal bunalımların, kavga ve dövüş ortamının tek ve en güçlü doğuş sebebi sevgi eksikliğidir. Bunun en doğru tedavi yolu ise SEVGİYİ aramak, yaşamak, uygulamaktır. Hoşgörülü olursanız seversiniz. Sevilirsiniz. Karar verirseniz ve de bu yolda çalışırsanız her şeye ulaşırsınız.

Doğruluğa Dair Söylenmiş Mevlana’dan Alıntılar

Bildiklerini anlat, ama akıl vermeye kalkma. Anlatılanları iyi dinle, ama hepsini doğru sanma. Sessiz kalmak, bir şey bilmediğin anlamına gelmez, çok konuşmakta çok şey bildiğini göstermez. Herkesi kendine eşit gör, her kim olursa olsun bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmekte korkaklıktır. Cesaret akıldan gelirse cesarettir, bilgisizlikten gelirse cehalettir.”

Canımız hayvan canından daha üstündür, neden? Çünkü daha fazla biliyoruz. Meleklerin canı da bizim canımızdan üstün. Çünkü onlarda hissi müşterek yoktur. Ehil olanların canlarıysa meleklerin canlarından üstündür, şaşkınlığı bırak! Melekler, Adem’e secde ettiler; çünkü onun canı, meleklerinkinden üstündür. Üstün olmasaydı secde ederler miydi? Üstün olanın daha aşağı mertebede bulunana secde etmesini emretmek doğru bir şey değil değildir, yaraşmaz.

Ayna ile terazi, birisi incinecek yahut utanacak diye doğru söylemekten sakınır mı, susar mı? Ayna ile terazi, öyle kadri yüce ve doğru mihenk yerleridir ki sen onlara iki yüz sene hizmet etsen sonra aynaya desen ki Ben sana bu kadar sene hizmet ettim, hatırım için beni çirkin gösterme” Teraziye desen ki Yalvarırım sana, fazla tart, eksiğimi açığa vurma” Onlar sana cevap verir de derler ki Zavallı, herkesi kendine güldürme, alemi kendine maskara etme” Ayna ile terazi hile bilmezler, yalan söylemezler. Doğruluktan ayrılmayan ayna ile terazi derler ki Allah gerçeklerin bizim vasıtamızla tanınması, anlaşılabilmesi için kadrimizi yüceltti, bizi bu işte görevlendirdi. Bu doğruluğumuz olmasaydı, gerçeği olduğu gibi ortaya koymasaydık bizim ne değerimiz kalırdı? İyilerin güzellerin yüzlerini nasıl görür, nasıl gösterebilirdik?

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir